BlogVoluit leven

Artikel 1: Voluit leven

Super: die momenten waarop je je compleet vrij voelt. Dat niets je belemmert. Je helemaal aan staat en voelt dat je leeft. Geweldig is dat!

Misschien sta je op een alpentop. Of je bent aan het relaxen in de sauna of onder de douche na het sporten. Misschien ken je deze momenten van het barbecueën met goede vrienden of tijdens een concert van je favoriete artiest. Of wanneer je zelf op een podium staat?

Momenten van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling. Ultieme momenten waarin je voluit leeft… onbetaalbaar!

We ervaren deze momenten als bijzonder. Ze zijn anders dan hoe we ons doorgaans voelen. Maar stel dat je dit veel vaker kunt ervaren. Elke week. Elke dag. Elk uur… Zonder er steeds op uit te hoeven of op een bergtop te wonen.

 
 
Stel dat je dit veel vaker kunt ervaren…
Wat niet helpt

We zijn, of we willen of niet, steeds meer onderdeel geworden van systemen die steeds vaker draaien om ‘meer’. Meer er-op-uit, meer kicks, meer nieuws en informatie. Maar ook meer invloed, meer verantwoordelijkheid, meer impact maken, meer aanzien, meer klanten of publiek, meer tijd en geld en meer of duurdere spullen. Systemen waar ‘meer’ gelijk staat aan ‘beter’ en waar iets ‘fictiefs’ als aanzien en geld voor ‘waar’ wordt gezien. Het zet ons aan tot ‘pieken’. Even succes en voldoening ervaren om daarna terug te vallen en opnieuw toe te werken naar zo’n piekervaring. En als compensatie voor dit ‘werken’ gaan we vaker naar de sportschool of hardlopen. Op zich natuurlijk niet verkeerd, alleen lopen we ook daar het risico om besmet te raken met het meer = beter-virus: “ja, je moet toch ooit een keer een (halve) marathon gelopen hebben hè”.

Die continue drive naar meer staat haaks op het onbetaalbare gevoel van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling. Logisch dat je je afvraagt wat je dán kan doen om dit vaker te ervaren! Dat is de vraag waar ik me de afgelopen 25 jaren op heb gericht. En de inzichten die ik daarbij heb opgedaan, zal ik hier met je delen.

Wat je kan doen

Je hebt je leven niet volledig in de hand. Wat je kan doen, kan je daarom het beste zien als ‘gunstige omstandigheden creëren’. Hoe kan je omstandigheden creëren waardoor je veel vaker momenten van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling gaat ervaren? Aan de hand van twee metaforen neem ik je kort mee in wat het betekent om gunstige omstandigheden te creëren. En hoe het komt dat juist die onbetaalbare momenten van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling ons zo’n rijk gevoel geven.

Het leven wordt vaak vergeleken met een rivier. Niet voor niets: flow is de kern, de essentie van een rivier én van het leven. De natuurelementen zorgen voor gunstige omstandigheden voor een rivier om te blijven stromen. Het aardoppervlak bestaat voor 70% uit water en kent hoge bergen en diepe dalen. De zon en atmosfeer zorgen voor de rest: druppels vormen eerst samen een bergmeer, vinden daarna gezamenlijk hun weg door het landschap om tenslotte uit te monden in een zee of oceaan. Zolang de natuur blijft zorgen voor de juiste omstandigheden en er geen belemmeringen optreden, komen er nieuwe druppels en zal de rivier blijven stromen. Continue flow, zonder echt begin of einde. En ook voor ons geldt: zolang we gunstige omstandigheden blijven creëren en we geen belemmeringen opwerpen, zijn we in flow en proeven we de smaak van vrijheid en moeiteloosheid. Die smaak, of dat gevoel, is namelijk onlosmakelijk verbonden aan de flow van het leven. Net als een geur is verbonden aan de bloem.

Ook de metafoor van een oceaan wordt veel gebruikt voor het leven. We zien onszelf als (unieke) druppels die samen één geheel vormen, een oceaan. Rumi gaf dit in zijn prachtige poëzie zelfs nog een extra dimensie:  “You are not a drop of the ocean, you are the entire ocean in a drop”. Wat een manier om uit te drukken hoe we met elkaar verbonden zijn én dat de potentie van de hele oceaan in ons allemaal is!

 

“You are not a drop of the ocean, you are the entire ocean in a drop”

Het realiseren van jouw potentie brengt dat ultieme gevoel van vervulling. En wanneer je de eenheid in jezelf en de ander herkent, word je overspoeld door dat geweldige gevoel van verbinding. Mooi toch, dat het creëren van gunstige omstandigheden de enige inspanning is die je daarvoor hoeft te doen?

Gunstige omstandigheden creëren op 5 niveaus

Na jaren van coaching kan ik concluderen dat we op 5 niveaus invloed hebben op het ontstaan van ultieme momenten van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling:

Een belangrijk deel gaat over het ontdekken wat jou als persoon uniek maakt. Wie ben je? Waartoe? Wat is je kern, wat drijft en motiveert jou? En dat niet alleen ontdekken, maar ook als kompas gaan gebruiken. Drie andere gebieden gaan voornamelijk over het maken van gepaste keuzes: welke rollen ga je invullen, welke talenten ga je verder ontwikkelen en welke omgeving kies je en houd je in stand? Op elk niveau kan je omstandigheden creëren die maken dat je veel vaker het ultieme gevoel van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling gaat ervaren. Daar kom ik later op terug…

Maar de basis onder alles, waar je dus zou willen beginnen, is het niveau van bewustzijn. Kan je continu bewust zijn van wat jou drijft? Hoe kan je bewust gepaste keuzes maken? Daarbij speelt mee hoe…

  • bewust je bent van jezelf en anderen
  • je omgaat met gedachtenstromen en automatische gedragspatronen
  • je schakelt tussen brede aandacht en focus
  • bewust je bent van je overtuigingen en het effect daarvan
  • je omgaat met (mogelijke) pijn en emoties
  • je compassie hebt voor jezelf en een ander
  • bewust je bent van zintuiglijke waarnemingen
  • je gebruik maakt van intuïtie, etc.

De volgende keer zal ik dieper ingaan op deze basis. Hoe werkt bewustzijn en hoe creëer je omstandigheden om dit er meer te laten zijn? Ik zal daarbij veel tips en oefeningen aandragen die je helpen om meer te kunnen handelen vanuit bewustzijn. En ja, in dit verband geldt echt: ‘meer = beter’ :-).

Kortom

Het is mogelijk om veel vaker ultieme momenten van vrijheid, moeiteloosheid, verbinding en vervulling te ervaren. Je kan daarvoor op 5 vlakken gunstige omstandigheden creëren. Wat dat inhoudt, zal ik hier om de week verder uitdiepen. Ik zal niet alleen stilstaan bij WAT je kan doen, maar je ook tips en oefeningen meegeven voor HOE je dit integreert in je leven. Met daarbij voorbeelden van wat heeft geholpen (en niet heeft geholpen) in mijn eigen leven.

Jaren geleden ben ik begonnen hiervan mijn werk te maken. Je kan nu op verschillende inspirerende locaties in het land -in onze prachtige natuur- MindEase lessen, workshops en retraites en trainingen bijwonen. Voor elk wat wils. Je kan ook kiezen voor persoonlijke coaching. Zo ga je op informele én inspirerende wijze ontdekken hoe je steeds meer vervuld en voluit leeft.

Over 2 weken lees je hier of op LinkedIn het vervolg! Maar wil je daar niet op wachten? Wil je nu al een oefening ontvangen waar je mee aan de slag kunt, schrijf dan hier JA in het contactformulier of stuur me een persoonlijk bericht dan komt het jouw kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *